ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Τι είναι η λακτόζη;

Η γνωστή σε όλους λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που προκύπτει από την ένωση της γλυκόζης και της γαλακτόζης και είναι αυτή που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το γάλα όλων σχεδόν των θηλαστικών. Κατά την εντερική της απορρόφηση γίνεται διάσπασή της στους μονοσακχαρίτες από τους οποίους αποτελείται με τη βοήθεια του ενζύμου λακτάση.

Η λακτάση γίνεται ενεργή από την 8η εβδομάδα της κύησης και φτάνει στο ζενίθ της δράσης της κατά τη διάρκεια της γέννησης.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Περίπου στα 2/3 του πληθυσμού παγκοσμίως μειώνεται η σύνθεση λακτάσης μετά τον απογαλακτισμό προκαλώντας αυτό που χαρακτηρίζουμε ως πρωτοπαθή δυσανεξία στη λακτόζη. Από την άλλη, υπάρχει η περίπτωση η λακτάση να συντίθεται κανονικά αλλά να μειωθεί η δραστηριότητά της λόγω ποικίλων αιτών (γαστρεντερική μόλυνση, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα και άλλα προβλήματα υγείας), κατάσταση που καλείται δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη. Και οι δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις πρέπει να διαχωρίζονται από τη συγγενή ανεπάρκεια λακτάσης που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη λακτάσης.

Τι συμπτώματα έχουν τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη;

Κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός, διάρροια, κάποιες φορές ναυτία και εμετός και σε σπάνιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητα που προκαλείται μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη.

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω τελικά δυσανεξία στη λακτόζη;

H υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη είναι η συνήθης σύσταση. Να θυμάστε ότι η ανοχή στη λακτόζη είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο οπότε μπορείτε να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για την ποσότητα που είναι εντάξει για εσάς. Επιπλέον, ο γιατρός σας θα μπορούσε να σας προτείνει σκευάσματα με λακτάση προκειμένου να ενισχύσετε τη δράση του συγκεκριμένου ενζύμου που σε εσάς υπολειτουργεί. Η τήρηση των παραπάνω θα φέρει αποτέλεσμα μόνο εφόσον τα συμπτώματα οφείλονται αποκλειστικά στη λακτόζη. Αν παρατηρήσετε τα συμπτώματα να επιμένουν, τότε υπάρχει περίπτωση να έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου οπότε εκτός από τη λακτόζη πιθανόν και άλλοι υδατάνθρακες να επιτείνουν τα συμπτώματα.

Τι να θυμάμαι:

  • Η λακτόζη είναι καλύτερη ανεκτή όταν καταναλώνεται ως μέρος ενός μεγάλου γεύματος
  • Όταν το τρόφιμο που την περιέχει είναι πλούσιο σε λίπος.


Πηγή: Alterlife BoutiqueΔιαβάστε επίσης